dropdown

10 Ocak 2017

SGK Prim teşvikleri | Sigortalı Yabancı Kadın Çalıştırma | Teşviğe nasıl başvurulur?



Evde çocuk veya hasta bakımı için yabancı kadın çalıştıracaksanız, SGK prim ödemeleri için siz de işveren olarak teşviklerden yararlanabilirsiniz. 

Ev hizmetlerinde 10 gün ve fazla süre ile sigortalı çalıştıran gerçek kişi işverenlere SGK, 1 Nisan 2015’te çıkardığı bir tebliğ ile aylık prim ödemelerine bazı teşvikler uygulamakta. Bahsi geçen teşviklerin bağlı oldukları kanun maddeleri aşağıdaki şekildedir.
  • 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi,
  • 4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi,
  • 4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesi
Bu yazıda ben sadece evde çocuk/hasta bakımı için istihdam edilen kadın çalışan için ne gibi teşviklerden faydalanabileceğimizden bahsetmek istediğimden, kanunların sadece ilgili maddelerini özeteleyeceğim. Kanun detaylarına girmeden önce özet olarak: Ben evde çocuk bakımı için yabancı yatılı bir bakıcı çalıştırıyorum. Bu şahıs son 6 ay içinde SGK’dan sigortalı bir çalışan olmadığı, kadın olduğu ve 18 yaşından büyük olduğu için, bu teşviklerden 24 ay boyunca yararlanabileceğim. Eğer bakıcının mesleki bir yeterlik belgesi olsa idi o zaman teşvik süresi 48 aya kadar çıkabilecekti.

Şimdi Kanun maddelerine bir bakalım.
5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır.

4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesine göre; 31/12/2020 tarihine kadar istihdam edilen kişi, işe giriş tarihinden önceki son 6 ayda sigortalı olarak çalıştırılmadı ise ve 18 yaşından büyük bir kadın ise,  hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işe alındıkları tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan en az 24 ay süre ile karşılanır.

4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesine göre; İşsizlik ödeneği alanların; işe alındığı tarihten önceki aydan başlayarak işe alan işyerine ait son altı aylık dönemde, prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınması kaydıyla, 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinde sayılan ve 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan kısa vadeli sigorta primi tutarının yüzde biri olmak üzere işçi ve işveren payı sigorta primleri ile genel sağlık sigortası primi, kalan işsizlik ödeneği süresince Fondan karşılanır.



Oranlar:

  • 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin (ı) bendine tabi seçenler işsizlik sigortası hariç % 25,5 oranında prim öderler. Teşvikten yararlanmak için bu kapsamda prim borcunun bulunmaması gerekir.
  •  4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi teşvikini seçenler işsizlik sigortası hariç % 14 oranında prim öderler. Teşvikten yararlanmak için diğer şartlar yanında işvereninin bu kapsamda prim borcunun bulunmaması gerekir
  • 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin (ı) bendi ve 4447 sayılı kanunun 50 nci maddesi teşviki prim borcu olmayanlar için aynı anda uygulanır.
  • 4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesinde belirtilen şartlara uygun sigortalı çalıştıranlar işsizlik sigortası hariç % 1 oranında prim öderler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder