dropdown

15 Nisan 2016

Tracy Hogg'un EASY Yöntemi Nedir Ne Değildir




Hepimizin baş ucu kitabı, Tracy Hogg'un "Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler" adlı eserinin birinci bölümünü tekrar tekrar okumaktan sıkıldım ve kendime, kendimce önemli bulduğum yerlerden oluşan bir özet hazırladım. Umarım bu özet benim gibi başka üşengeçlerin de işine yarar.





Not: Ben EASY'yi tam olarak kitaptaki şekliyle uygulamıyorum. Bebeğimi izleyerek ve onu gözlemleyerek geliştirdiğim, onun ihtiyacı doğrultusunda olan bir rutinim var. Bu rutini oluştururken Kerem'in doktorundan da çok fikir aldım ve doktorumuzun verdiği bazı bilgiler bu kitapta geçenlerden farklı. Bu nedenle kitapta yazanları "kural" olarak benimsemeyin, mutlaka kendi doktorunuzla da durumunuzu paylaşıp fikir alın. Ben bu kitaptan çok fikir aldım ve bence uygulamasanız bile fikir edinmek adına mutlaka okunması gereken bir kitap.



BEBEK BAKIM SORUNLARINA MUCİZE ÇÖZÜMLER 
BÖLÜM I - EASY

Bu bölüm yazarın EASY harflerinden oluşan yönteminin nasıl uygulandığını anlatıyor. 
Harflerin anlamları şu şekilde;


  • E: Eat – Beslenme
  • A: Activity – Aktivite
  • S: Sleep – Uyku
  • Y: Your time - Sizin zamanınız

Bu yönteme göre bebek önce beslenmeli, sonra bir süre aktif tutulmalı, daha sonra uyutulmalı ve bebek uyurken siz de kendinize zaman ayırmalısınız.

Olayın temelinde "Bebekler rutin sever" mantığı var. Bizler yani yetişkinler gibi. Bizler de günümüzü belli bir döngüde yaşarız; ne zaman yemek yediğimiz, ne zaman işe gittiğimiz, ne zaman uyuduğumuz genelde hep bellidir. Ve düzenimiz bozulduğunda bizler de rahatsız hissederiz. Aynı durum bebekler için de söz konusu.



EASY gündüzleri uygulanacak bir rutindir. Geceleri yapılmaz. Bebekler gece aktif hale geçirilmeden emzirilmeli ve tekrar yatırılmalıdır.

Rutin demek program demek değildir. Bebeğin günü saate bağlanamaz. EASY ardışık bir motifin tekrarıdır. İlla her gün aynı saatte aynı şey olacak demek değildir. EASY de yemekten sonra anneler bebeklerinin biraz aktif olmalarını sağlamalı ve sonra uyutmalıdırlar. Bu sayede bebekler yemek ile uykuyu özdeşleştirmezler.

Kitabın temelinde hep şu tekrarlanır. Doğduktan 4 aylık olana kadar 3 saatlik EASY yani rutin, 4 aylıktan sonra da 4 saatlik rutin önerilir. Bu beslenme aralıklarının 3 veya 4 saat olması gerektiği anlamına gelir.
Hangi saatlik rutinde olduğu farketmez, EASY’de gün 07:00’de başlar, beslenme farklı aylara göre 20 ila 45 dakika arası sürer, her bir döngüde bebek 1,5-2 saat gündüz uykusu uyur, her akşam aynı saatte banyo yapar ve 19:30’da yatar. 23:00’te de uyku öğünü alır. Uyku öğünü bebeğin uyandırılmadan memeden veya biberondan beslenmesi demek olup, 7. Veya 8. ayda sonlandırılır. 

Hogg, bebeklerin gündüz uykularının 1,5-2 saat  sürmesi gerektiğini söyler. Daha kısa uykuyu kabul etmez. ama kitapta bir not var. 45dk'lık bir uyku sonrasında bebek gayet mutlu uyanır ve sorunsuz aktivitesini yaparsa, bu bebeğin biyolojik saati 45dk'lık uykuya göredir de denebilir der
.
EASY'ye başlamadan önce birkaç gününüzü izleyin, ve gününüzün nasıl geçtiği ile ilgili notlar alın. Böylece mevcut bir rutininizin olup olmadığını veya varsa sorunu daha iyi görebilirsiniz. 

EASY değişik yaşlar için farklı uygulanır:

  • Doğumdan 6 haftaya kadar
  • 6 hafta 4 ay arası
  • 4 ay 6 ay arası
  • 6 aydan 9 aya
  • 9 ay ve sonrası

İlk 6 hafta: Uyum süreci. Bu dönemde bebekler herşeyi ağızları ile yaparlar. Emerler ve ağlarlar. Günde 1 ila 5 saat ağlamaları normal kabul edilir. Bir bebeğin ağlaması asla görmezden gelinmemelidir. 6. Haftada ağlamaları üst sınırdadır. Farklı tip (açlık, yorgunluk) ağlamaları vardır. 3 saatlik rutin 3 - 3.5 kg doğan normal bebekler için tasarlanmıştır. Onların 3 saatlik açlığa dayanabileceğine inanılır. Prematüre veya az kilolu olanlar ile sarılığı olanlar ise 2 saatlik rutinle başlamalıdır. Ta ki 3.5 kg olana kadar

6 hafta - 4 ay arası: Bu aralıktaki bebeklerin beslenme arasının 3 saat ve 4 saate yaklaşmakta olması gerekir. Geceleri 23'ten sabah 5-6'ya kadar uyuyabilmeleri gerekir. Emme süreleri kısalmış ve aktivite saatleri uzamıştır. Eğer geceleri uyanıyorsa bu, gündüz yeterince beslenmediğinden olabilir veya geceleri hep aynı saatte uyanıyorsa bu açlık değil alışkanlık uyanması olabilir.

4ay – 6 ay arası: 4 aylık bebekler 4 saatte bir beslenebilirler. Yani 3 saatten 4 saatlik EASY’ye geçiş yapmalılardır. Beslenme 20-30 dakikada biter, ve beslenme alt değiştirmeyle beraber en fazla 45 dk sürer. Bundan sonra 1,5 saat kadar ayık kalabilirler. Yani uyandıktan sonra 2-2,5 saat bebekler uyanık kalabilir. Uykularını düzgün uyuyamayan bebeklere yatır kaldır yöntemi uygulanabilir. Bebek akşamüstü şekerlemesiyle beraber günde 3 uyku uyur. Bu dönemde hatalı ebeveynlik tohumları atılabilir. Sabah 5 te uyanan çocuğun odasına dalıp ona erken uyanmanın iyi bir şey olduğu mesajını vermek veya uyku öncesi besleyerek uykuyla beslenmeyi özdeşleştirmesi gibi.

6 ay – 9 ay arası: Hala 4 saatlik EASY geçerlidir fakat artık katı gıdalara başlanmıştır. 7. ay civarı saat 23’teki uyku öğününden vazgeçilebilir. Yine bu zamanda 17-18 arası şekerlemeyi kaldırma vakti gelmiştir. Çoğu bebek günde 2 uyku uyur. Eğer teşvik edilirse kendi kendine oynayarak bağımsız vakit geçirebilir. 

9 ay ve sonrası: Öğünler arası 5 saate kadar çıkabilir. 3 ana öğün, 2 ara öğün şeklindedir. 2,5-3 saat uyanık kalabilirler. 18 aylık olduktan sonra tek bir öğleden sonra uykusu uyurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder