dropdown

23 Kasım 2016

11 AYLIK ÖZETİ VE DOKTOR KONTROLÜ


Kerem'in bugün 11 aylık doktor kontrolüne gittik. Son 1 ayda sadece 100gr almış. Bu biraz az, ortalamada 300gr alması gerekirdi ama doktor hastalandığı için olabileceğini düşünüyor, çünkü yemek yiyor. 

Boyu 1,5cm uzamış, kafa çapı aynı.

Bunlar dışında bu aylık kontrollerde rutin şeyler konuşuluyor. Aslında net bir şikayet yoksa aylık kontrol için Aile Sağlığı Merkezlerine gidilip boy kilo ölçümü yaptırılabilir. Biz herhalde biraz ilk çocuğumuz diye daha fazla evham yapıp aylık kontrollerini aksatmıyoruz. 

1 yaşından sonra bu kontroller 3 ayda bir olacakmış. 1,5 yaşından sonra da 6 ayda bir. 

Kerem 11. ayının içinde bol bol sıralayarak yürüdü. Henüz kendi başına yürümedi ama bir iki saniye ellerini bırakıp ayakları üzerinde durmayı başarıyor. Fakat çok garantici, en ufak bir dengesizlikte hemen yere çöküp poposunun üzerine oturuveriyor. Ve çok hızlı emekliyor, nerdeyse koşuyor. Bütün evi öğrendi artık. Salondayken odadan sesleniyorum, koşup oda oda gezip beni buluveriyor. 

Çitlerini televizyon ünitesinin önüne çektik artık çünkü gidip ordaki modemle ve kutularla oynamak istiyor ama elektrik var diye korkuyoruz. Çit sayesinde oraya ulaşamıyor. Yine de gidip önünde ayağa kalkıyor tabi ki. En sevdiği şey işe mutfakta fırının altında buzdolabı poşetlerini tuttuğumuz çekmeceyle oynayıp, ne kadar poşet, strec film, folyo varsa hepsini çıkarmak. Burda saatlerini harcayabilir. Bir de ayakkabılıktaki çekicek ve kutularla. Yeni yeni de banyoda çöp kutusunu keşfetti malesef... A bir de kütüphaneyi unuttum. Oraya çok sokmamaya çalışsak da, komodinimde duran kitapları da her sabah itinayla tek tek alıp yere atıyor, sonra da sayfalarını bir açıp bir kapıyor. Henüz yırtmaya teşebbüs etmedi ama boş bırakmamak lazım tabi. 

10. Ay kontrolüne alttan 2 dişiyle girmişti, ondan 2 gün sonra sol üst dişi göründü, 1 hafta sonra da sağ üst. Şu an toplam 4 dişi var, ve bu kunduz görüntüsü onu çok sevimli yapıyor. 

İşe başlamamla 10. Ay içinde yavaş yavaş oturan yemek ve uyku düzeni 11. Ay içinde uyku eğitimine de başlamamızla oldukça düzenli ve rutin bir hal aldı. Uyku konusunu, yazılarımı takip edenler yakından biliyordur ama günlük rutinini şu şekilde özetleyebilirim.


07.00 - 07.30
arası kalkış. Eğer sabah 5 veya 6da emzirmesiysem emziriyorum.
08:15 - 08:45
kahvaltı (yumurta sarısı ve labne karışımı, kuru kayısı ve dil peynirli tost, ıhlamur)

Kahvaltı sonrası dışarda biraz dolaşma
10:00 - 11:30
sabah uykusu. Bazen 1 saat bazen 1,5 saat uyuyor ama kalkması genelde 11:30'u geçmiyor.

Kalkınca anne sütü (bir önceki gün ne kadar sağdıysam genelde 80cc anca) veya 150cc mama (hipp 3 numara)

Sütten sonra dışarı çıkıp hava alma
13:00 - 13:30
öğle yemeği (1 köfte ve çorba)
14:00 - 15.30
öğle uykusu. Bazen 1, bazen 1,5 saat ama genelde 15:30 a kadar uyanmış oluyor. 

Uyanınca 16:00 gibi meyve, yoğurt, bisküvi

Meyveden sonra dışarı çıkıp hava alma
18.00 - 18:30
Akşam yemeği (kıymalı sebze yemeği ve ekmek)
19.30
banyo
20.00
uyku öncesi emzirme ve yatağa yatış
20.30
uyumuş oluyor

Gece kalkarsa su veriyorum, içip genelde hemen uyumaya devam ediyor. Eğer sabaha karşı 5 veya 6da uyanırsa o zaman alıp emziriyorum ya yanıma yatırıyorum veya tekrar yatağına koyuyorum ruh halime göre :)


Oyunlara gelecek olursak, ikeadan bir tünel aldım, hemen sevdi ve oynamaya başladı.

Yine ikeadan kullansın diye aldığım renkli bardakları iç içe geçirip oyun yapıyor.

Aktivite masası en çok kullandığı, belki yarım saat ayakta durup onunla oynuyor. Kerem'in masa başı görevi, diye dalga geçiyoruz onunla. 

Bir de eçen hafta yeni açtığım treni var. Kutusunda 18+ yazıyordu amabir deneyelim dedim. Lokomotifi tutup ordan oraya sürüyor... Erkek ya içgüdüsel hemen buldu nasıl oynayacağını 

Bu ay içinde öğrendiği birşey de artık alıştırma bardağını tek başına tutarak suyunu içebiliyor, yardımsız. Kalın cam çay bardaklarıyla da alıştırma yapıyorduk ama bir süredir unuttuk açıkcası. Ama artık suluğu çözdüğüne göre cam bardağa geçebiliriz. Bir de pipetli bardak almıştım, onu da öğretmek istiyorum. 

En çok hoşuma giden ise, salonda oynarken "kerem hadi yemek saati mutfaga gidiyoruz" dediğimde emekleyerek kendisinin mutfaga gelmesi :) sanırım bizi anlıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder