Aşağıda yazdıklarım Kerem'in 6 Haziran'daki doktor kontolünde Doktorumuzun geleneksel yöntem ile ek gıda'ya geçiş ile ilgili anlattıklarının bir özetini içeriyor. Başka doktorlar başka şeyler öneriyor olabilir, bunlar sadece benim doktorumun bana öğrettikleridir. Doktor klasik kaşıkla besleme yöntemini anlatmış olup, ben BLW yapmak istediğimi söyleyince bazı önerilerde bulunmuştur.
Bebekler 1 yaşına kadar süt çocuğu olarak geçer. Anne sütü temel besinleridir, anne sütünün yetmediği yerde formül süt (devam sütü) verilmelidir. Diğer kaşık ve kavanoz mamalarının içinde raf ömrünü arttırmak için konulan sitrik asit, C vitamini yani E330 gibi sağlığa zararlı olabilecek maddeler mevcut. Bu nedenle bebekte çok fena pişik veya alerjik reaksiyon gösterebiliyorlar. Bu yüzden bizim doktorumuz kavanoz ve kaşık mamalarını bana önermedi. Bebeklerin ana beslenmeleri anne sütü / formül süt ile yapmalı ve adı üstünde diğer gıdaları ek olarak almalılar.
8. Aya kadar bebeğimizin yediği kabak havuç patateslerin O'na hiçbir besleyici değeri yok, bu nedenle bebeği her istediğinde emzirmek çok önemli. Bu yiyecekler onun karnını doyurmuyor, sadece bağırsaklarının bu yeni düzene alışmasını sağlıyoruz. Yediği yemekleri de kakasından bir bir seçebiliriz. Girdiği gibi aynen çıkarlar.
SEBZE
Bizim doktorumuz sebze ile başlayanlardan. Ben de aynı kafadayım çünkü meyvenin tadını alan sebzeyi yemeyebilir diye düşünüyorum.
Ilk 10 gün, 3 gün kuralına göre kabak, patates ve havuç veriyoruz. Geleneksel yöntem ile besleyeceksek, besinleri çatalla ezerek veriyoruz. Blenderdan geçirmek yasak çünkü ileride taneleri yutmaktan mide problemlerine bir çok soruna yol açabiliyor.
Ilk 10 gün, 3 gün kuralına göre kabak, patates ve havuç veriyoruz. Geleneksel yöntem ile besleyeceksek, besinleri çatalla ezerek veriyoruz. Blenderdan geçirmek yasak çünkü ileride taneleri yutmaktan mide problemlerine bir çok soruna yol açabiliyor.
Kabak'ı soyup yıkadıktan sonra çekirdeklerini çıkarıp haşlıyoruz. Çekirdekleri tohum yapısında olduğu için karın ağrısı yapabilir. 2-3 tavla pulu büyüklüğünde kabağı soyduk yıkadık haşladık. Çatalla ezerek halka halka içine biraz zeytinyağı (pH 0,3-0,4 olmalı, çok asidik olmamalı) veriyoruz. Amacımız 1-2 tatlı kaşığı yedirmek.
Kabak herhangi bir alerji veya pişiğe neden olmadıysa patates ve havuca geçiyoruz. Patates ve havuç kabız yapabilir o nedenle artık bu karışıma yeşillik eklemeliyiz. Ispanak ve pazı da salisilik asit var çok pişik yapıyor, 8. aydan önce vermiyoruz. Semizotu, yeşil fasulye, kerevizin yağrağı ve sapını karışıma ekleyip verebiliriz. Sonra bu yemeklerin içine bir çay kaşığı pirinç ekliyoruz. Pirinç de kabız yapabilir.
3-4 yemek kaşığını 7,5-8 aylıkken yemesini bekliyoruz.
MEYVE
Sebzeyi oturttuktan sonra meyveye geçiyoruz. Zaten yaklaşık ilk 20 gün 3er gün sebzeleri deneyerek geçecek. 7. aya doğru
meyve olarak elma ve armut veriyoruz. Çiğ olarak cam rendeden geçirerek veriyoruz, dokunursa haşlıyoruz veya fırınlıyoruz.
YOĞURT
7. ayda yoğurda başlıyoruz. Ev yoğurdunu babymix ile mayalayabiliriz. Önce test yapıyoruz. Cilt dudak ve damağına değdiriyoruz. 15dk bekliyoruz. Alerjisi varsa kabarır. Maksimum 2 yemek kaşığı vermeliyiz, fazlasını vermemeliyiz (nedenini sormayı unuttum :) )
PEYNİR
Peynir, yoğurttan bir hafta sonra başlanacak, eğer yoğurt dokunmadıysa tabi. 1 yaşına kadar tuz yasak olduğundan tuzsuz, keçi koyun inek peyniri farketmez. Akşamdan suda bekletiyoruz ve ilk gün bir kesme şeker büyüklüğünde verip her gün arttırıyoruz, bir haftanın sonunda bir kibrit kutusu büyüklüğüne gelmeliyiz.
KAHVALTI
Peynirden bir hafta sonra kahvaltıya başlıyoruz. Nerdeyse 7,5 - 8 aylık olmuş oluyor bebeğimiz. 1 kibrit kutusu peynir, 1 dilim ekmek içi, 1 tatlıkaşığı zeytinyağ, reçel veya pekmez.
Buğday, yulaf, arpa, çavdar 'ın içinde tahıl proteini gluten var. Bazı doktorlara göre ne kadar erken verirsek, bağışıklık kazanması için o kadar iyi, ama bazı doktorlara göre erken verilmesi ileride çölyak hastalığına neden oluyor. Bu nedenle bizim doktorumuz tarhana, bulgur, irmik, şehriye'ye 8. ayda başlamayı öneriyor.
AY
|
BESİNLER
|
8
|
Kırmızı et, bakliyat, tahıllar |
8,5
|
Yumurta
sarısı, tavuk eti
|
9
|
Muz
|
12
|
Yumurta
beyazı
|
15
|
Balık,
pişmiş domates
|
24
|
Bal
|
Kısaca özetlemek gerekirse, öğlen 12:00 gibi sebzesini verip, 7-10 gün sonra saat 15:00'te meyve başlayabiliriz. Daha sonra 15:00'te yoğurt verip, 16.30da meyve veriyoruz. Kahvaltıya ise uyanınca emmeden önce oturtmalıyız. Doktora göre bebek biraz açken yemeği vermeliyiz. Örneğin emdikten 2-3 saat sonra olabilir.
Ben BLW yapmak istediğimi söylediğimde Doktor filenin içinde sebzeleri vermeyi önerdi. Ben bunu yapmadım ama bilgi olarak geçmek istedim.
Herkese sorunsuz bir yemek deneyimi dilerim :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder