dropdown

31 Temmuz 2016

Bebek için yoğurt nasıl mayalanır? || Hangi yoğurt mayasını kullanmalı?

 

Annem kendi yoğurdunu kendi yapmasına rağmen bugüne kadar bir kez olsun ilgilenip nasıl yaptığını sormamıştım. Kerem için yoğurt yapmamız gereken zaman geldiğinde ise Çeşme'deydik ve Sevgi Anneanne'den yoğurt yapmayı öğrendim. 

TARİF şu şekilde:
1 litre sütü kaynatıyoruz. Bir kere kabardıktan sonra taşmadan altını kapatıyoruz. Biraz ılınmasını bekliyoruz. Parmağımızı yakmayacak kadar ılınması lazım ama çok da soğuk olmamalı. Bu sıcaklıktayken süte mayasını ekliyoruz. Kıvamlı bir yoğurdu maya olarak kullanıyorsak 1 çorba kaşığı, sulu bir yoğurt ise 2 çorba kaşığı. Eğer siz daha az sütle yapacaksanız ölçüyü ona göre orantılarsınız. Mayayı koyduktan sonra sütü bir iki tur karıştırıyoruz. Üstünü bir bezle örtüp kapağını kapatıyoruz. Kabı ya fırının içine koyabiliriz veya birkaç kat daha örtebiliriz. 6-8 saat sonra mayalanmış olur. Hazır olunca yoğurdumuzu buzdolabına koyuyoruz. 

İnek sütü yerine keçi sütüyle de yoğurt yapılabilir. Biraz alerji durumu ve sizin tercihlerinize göre karar verirsiniz. Ama kesinlikle anne sütünden yoğurt olmuyor onu söyleyeyim :)

YOĞURT TESTİ
   

Yoğurdu bebeğimize ilk defa vereceksek, vermeden önce mutlaka test ediyoruz.

Önce cilt testi. Dudağına yanağına ve damağına sürüp 15dk bekliyoruz. Eğer alerjisi varsa hemen kızarır kabarır. Cilt testini geçtikten sonra da yeme testi yapıyoruz. İlk gün 2 tatlı kaşığı yedirdikten sonra bekliyoruz. Eğer dokunursa kakasından veya ciltteki döküntülerden anlayabiliriz. Eğer problem yoksa afiyet olsun, gönül rahatlığıyla verin.

Gelelim detaylara... Hangi süt? Hangi maya?

HANGİ SÜT?
Doktorumuz bize mutlaka pastorize bir süt kullanmamızı önerdi. En sağlıklı alternatif olarak da şişe günlük sütü tavsiye etti. Nedeni ise brusella hastalığının pastorize olmayan sütlerden geçmesi.

Brusella aslında hayvanlarda olan bir hastalık. Aynı isimle anılan bir bakterinin sebep olduğu bir hastalık bu. Hayvansal ürünlerden veya direkt hayvanın kendisinden insanlara bulaşabiliyor. Semptomları önce soğuk algınlığına benzese de günlerce geçmeyen bir ateşe sebep oluyor. Büyük insanlarda bile tehlikeliyken bebeklerde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Önemli bir bilgi ise Brusella bakterisi kaynatarak yok olmuyor. 

O nedenle eğer illa sütçüden süt alacağım diyorsanız, aldığınız yere brusellaya karşı ne gibi önlemler aldığını mutlaka sorun ve içinize siniyorsa alın. Ben risk almaya gerek görmüyorum ve şişe günlük sütlerden kullanıyorum.

HANGİ MAYA?
Bizim doktotumuz Sütaş Babymix ile mayalayabileceğimizi söyledi. Fakat burda olay biraz sizin tercihinize kalıyor. Atatürk orman çiftliğinin yoğurdunu kullanan da var, Ada yoğurt veya başka prebiyotik veya organik yoğurt kullanan da var. Hatta toz prebiyotik maya kullanan da. Denemek lazım.

Bizim doktorumuzun önerdiği yöntem ise ilk mayaladığımız yoğurttan 2.yi, sonra da 2.den 3.yü mayaladıktan sonra 4. kere yoğurt yaparken sıfırdan mayalamak. Yani kendi yaptığımız yoğurdu maya olarak kullanmak yerine 4.yü yine dışardan aldığımız bir yoğurtla mayalamak.

Burda yine araya girerek 2 senedir kendi yaptığı yoğurdu maya olarak kullanan arkadaşlarım olduğunu söylemek istiyorum. Okuyun araştırın doktorunuza danılın ve nasıl ilerleyeceğinize öyle karar verin... ben şu an hala değişik yoğurt mayaları deneme aşamasındayım ama şimdiden diyebilirim ki Kerem babymix'le mayalanan yoğurdu daha çok sevdi ☺


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder