dropdown

31 Temmuz 2016

Bebek için yoğurt nasıl mayalanır? || Hangi yoğurt mayasını kullanmalı?

 

Annem kendi yoğurdunu kendi yapmasına rağmen bugüne kadar bir kez olsun ilgilenip nasıl yaptığını sormamıştım. Kerem için yoğurt yapmamız gereken zaman geldiğinde ise Çeşme'deydik ve Sevgi Anneanne'den yoğurt yapmayı öğrendim. 

TARİF şu şekilde:
1 litre sütü kaynatıyoruz. Bir kere kabardıktan sonra taşmadan altını kapatıyoruz. Biraz ılınmasını bekliyoruz. Parmağımızı yakmayacak kadar ılınması lazım ama çok da soğuk olmamalı. Bu sıcaklıktayken süte mayasını ekliyoruz. Kıvamlı bir yoğurdu maya olarak kullanıyorsak 1 çorba kaşığı, sulu bir yoğurt ise 2 çorba kaşığı. Eğer siz daha az sütle yapacaksanız ölçüyü ona göre orantılarsınız. Mayayı koyduktan sonra sütü bir iki tur karıştırıyoruz. Üstünü bir bezle örtüp kapağını kapatıyoruz. Kabı ya fırının içine koyabiliriz veya birkaç kat daha örtebiliriz. 6-8 saat sonra mayalanmış olur. Hazır olunca yoğurdumuzu buzdolabına koyuyoruz. 

İnek sütü yerine keçi sütüyle de yoğurt yapılabilir. Biraz alerji durumu ve sizin tercihlerinize göre karar verirsiniz. Ama kesinlikle anne sütünden yoğurt olmuyor onu söyleyeyim :)

YOĞURT TESTİ
   

Yoğurdu bebeğimize ilk defa vereceksek, vermeden önce mutlaka test ediyoruz.

Önce cilt testi. Dudağına yanağına ve damağına sürüp 15dk bekliyoruz. Eğer alerjisi varsa hemen kızarır kabarır. Cilt testini geçtikten sonra da yeme testi yapıyoruz. İlk gün 2 tatlı kaşığı yedirdikten sonra bekliyoruz. Eğer dokunursa kakasından veya ciltteki döküntülerden anlayabiliriz. Eğer problem yoksa afiyet olsun, gönül rahatlığıyla verin.

Gelelim detaylara... Hangi süt? Hangi maya?

HANGİ SÜT?
Doktorumuz bize mutlaka pastorize bir süt kullanmamızı önerdi. En sağlıklı alternatif olarak da şişe günlük sütü tavsiye etti. Nedeni ise brusella hastalığının pastorize olmayan sütlerden geçmesi.

Brusella aslında hayvanlarda olan bir hastalık. Aynı isimle anılan bir bakterinin sebep olduğu bir hastalık bu. Hayvansal ürünlerden veya direkt hayvanın kendisinden insanlara bulaşabiliyor. Semptomları önce soğuk algınlığına benzese de günlerce geçmeyen bir ateşe sebep oluyor. Büyük insanlarda bile tehlikeliyken bebeklerde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Önemli bir bilgi ise Brusella bakterisi kaynatarak yok olmuyor. 

O nedenle eğer illa sütçüden süt alacağım diyorsanız, aldığınız yere brusellaya karşı ne gibi önlemler aldığını mutlaka sorun ve içinize siniyorsa alın. Ben risk almaya gerek görmüyorum ve şişe günlük sütlerden kullanıyorum.

HANGİ MAYA?
Bizim doktotumuz Sütaş Babymix ile mayalayabileceğimizi söyledi. Fakat burda olay biraz sizin tercihinize kalıyor. Atatürk orman çiftliğinin yoğurdunu kullanan da var, Ada yoğurt veya başka prebiyotik veya organik yoğurt kullanan da var. Hatta toz prebiyotik maya kullanan da. Denemek lazım.

Bizim doktorumuzun önerdiği yöntem ise ilk mayaladığımız yoğurttan 2.yi, sonra da 2.den 3.yü mayaladıktan sonra 4. kere yoğurt yaparken sıfırdan mayalamak. Yani kendi yaptığımız yoğurdu maya olarak kullanmak yerine 4.yü yine dışardan aldığımız bir yoğurtla mayalamak.

Burda yine araya girerek 2 senedir kendi yaptığı yoğurdu maya olarak kullanan arkadaşlarım olduğunu söylemek istiyorum. Okuyun araştırın doktorunuza danılın ve nasıl ilerleyeceğinize öyle karar verin... ben şu an hala değişik yoğurt mayaları deneme aşamasındayım ama şimdiden diyebilirim ki Kerem babymix'le mayalanan yoğurdu daha çok sevdi ☺


28 Temmuz 2016

31. HAFTA | Hafta Hafta Bebek



Hafta Hafta Bebek'te genel bilgilerdense Kerem'in ne yaşadığını anlatıyorum. 31. hafta içinde Kerem'in ne yaşadığı ve spesifik olarak neler yaptığı ile ilgili kayda değer bilgiler aşağıdaki şekilde; 

  • Bu hafta Bodrum'a geri geldik. İlk yaptığımız şey cama kalın koyu perde asmak oldu ve sanırım bu sayede Kerem bu hafta sabahları 06:45, 07:10 aralığında uyanmaya başladı.
  • Burda klima olduğu için sanırım daha rahat etti, geceleri 2 kere kalkıyor, henüz 3 olmadı. İlk 2-3 gün 2'sinde de emzirdim ama sonradan sadece 02 kalkışında emzirip 05'te pişpişleyerek tekrar uyutuyorum. 
  • 20:30 - 21:00 gibi uyuyor, çünkü denizden zaten 20'ye doğru geliyoruz :) 
  • Bu hafta peynire başladı.




23 Temmuz: Efe sabah İstanbul'a döndü. Yine 2 uyku yaptı, 1 tane 1,5 saat, 1 tane 1 saat. Markete gittik, denize 18:30'da inebildik.

 
 

21 Temmuz: Sabahtan pazara gidip Kerem'e bir sürü sebze meyve aldık :) ordan da denize Meltem'e gittik.

22 Temmuz - Ortakent Meltem Beach

23 Temmuz - 5M Migros, fotograf temsili, tabiki böyle gezmedi :)


23 Temmuz - Meltem'e 18:30'da gittik bugün

 



 

24 Temmuz - Gündoğan Peynir Çiçeği'nde denize girmeden önce

24 Temmuz - Gündoğan Peynir Çiçeği








25 Temmuz 2016

BLW ile EK GIDA'YA GEÇİŞTE İLK 1 AY

2. HAFTA

8. GÜN - 3 Tem Pz: Havuç
9. GÜN - 4 Tem Pzt: Yok
10. GÜN - 5 Tem Sl: Yok
11. GÜN - 6 Tem Çarş: Havuç ve biraz fırında patates
12. GÜN - 7 Tem Prş: Havuç
13. GÜN - 8 Tem Cm: Kabaklı pilav
14. GÜN - 9 Tem Cts: tatlı patates ve dünden kalan pilav

3. HAFTA

15. GÜN - 10 Tem Pz: haşlanmış kabak ve bir tane kabak kızartma una ve yumurtaya bulanmış. Biraz tatlı patates
16. GÜN - 11 Tem Pzt: muz
17. GÜN - 12 Tem Sl: yok Urladayız
18. GÜN - 13 Tem Çrş: sabah salatalık ve domates
19. GÜN - 14 Tem Prş: salatalık ve domates, öğlen tatlı patates, normal patates
20. GÜN - 15 Tem Cm: salatalık ekmek öğleden sonra armut
21. GÜN - 16 Tem Cts: avokado ve kavun

4. HAFTA

22. GÜN - 17 Tem Pz: Babymix ile yoğurt testi. Önce cildine sürdük, sonra da iki kaşık yedirdim.
23. GÜN - 18 Tem Pzt: Yoğurt
24. GÜN - 19 Tem Sl:
25. GÜN - 20 Tem Çrş:
26. GÜN - 21 Tem Prş
27. GÜN - 22 Tem Cm:
28. GÜN - 23 Tem Cts:
      






21 Temmuz 2016

30. HAFTA | Hafta Hafta Bebek


Hafta Hafta Bebek'te genel bilgilerdense Kerem'in ne yaşadığını anlatıyorum. 30. hafta içinde Kerem'in ne yaşadığı ve spesifik olarak neler yaptığı ile ilgili kayda değer bilgiler aşağıdaki şekilde; 

  • Nerdeyse 7 aylık olurken, Kerem ilk defa bu hafta gündüz uyku sürelerini uzatarak 2 gün sadece 2 gündüz uykusu yaptı. Diğer günler gene 3 uyku yaptı. Belli ki yavaş yavaş bir geçiş döneminde ve uykuları gittikçe azalıyor.
  • Hala emekleyemiyor ama çok güzel oturuyor. Emeklemeye çalışıyor ama henüz bir kol boyu gitmişliği var o kadar.
  • Buna karşılık devamlı ayaklarını yere basıyor. Sanırım emeklemeden yürüyecek :)
  • Bu hafta yoğurda başladı 
  • Kaka yaptığı zaman artık kokusundan anlaşılıyor. Katı gıdaya başladığından beri baya değişti :)
  • Park yatağının içinde yatakla park yatağın kumaşı arasına düşmeyi başardı.
  • Park yatakta ilk defa kenarlara tutunarak kalkmaya çalıştı. Artık en altta yatıyor. 



15 temmuz... Bugün kerem ilk defa 2 uyku yaptı. Bir kere 45 dk uyudu, sonra da 12.05'te yatıp 14.35 te uyandı ve akşam 19.30da uyuyana kadar bi daha uyumadı. Biz akşam Efe'yle ilk defa baş başa alaçatı'ya gitmeyi başardık ama akşam Türkiye'de bir darbe girişimi yaşandı. Apar topar kalkıp eve gittik, tabiki önce marketten ekmek su, ordan benzinlikten yakıt ve bankamatikten para çekerek.

15 Temmuz - Kahvaltıda ekmek yedi
15 Temmuz - Öğleden sonra Armut






16 Temmuz - Avokado ve Kavun


17 Temmuz: bugün bir daha 2 uyku yaptı. Sanırım büyüyor. Bugün ilk defa babymix yogurt yedi. Testi gecti. Dodo'da denize soktuk.



17 Temmuz - İlk defa tutunup kalkmaya çalıştı

19 Temmuz - Yıldız Burnu




20 Temmuz - Çeşme'deki son sabah kahvaltımız... bu sene için tabiki

20 Temmuz 2016

EK GIDAYA GEÇİŞ - DOKTORUMUZ NELER ANLATTI?

Aşağıda yazdıklarım Kerem'in 6 Haziran'daki doktor kontolünde Doktorumuzun geleneksel yöntem ile ek gıda'ya geçiş ile ilgili anlattıklarının bir özetini içeriyor. Başka doktorlar başka şeyler öneriyor olabilir, bunlar sadece benim doktorumun bana öğrettikleridir. Doktor klasik kaşıkla besleme yöntemini anlatmış olup, ben BLW yapmak istediğimi söyleyince bazı önerilerde bulunmuştur.


Bebekler 1 yaşına kadar süt çocuğu olarak geçer. Anne sütü temel besinleridir, anne sütünün yetmediği yerde formül süt (devam sütü) verilmelidir. Diğer kaşık ve kavanoz mamalarının içinde raf ömrünü arttırmak için konulan sitrik asit, C vitamini yani E330 gibi sağlığa zararlı olabilecek maddeler mevcut. Bu nedenle bebekte çok fena pişik veya alerjik reaksiyon gösterebiliyorlar. Bu yüzden bizim doktorumuz kavanoz ve kaşık mamalarını bana önermedi. Bebeklerin ana beslenmeleri anne sütü / formül süt ile yapmalı ve adı üstünde diğer gıdaları ek olarak almalılar.

8. Aya kadar bebeğimizin yediği kabak havuç patateslerin O'na hiçbir besleyici değeri yok, bu nedenle bebeği her istediğinde emzirmek çok önemli. Bu yiyecekler onun karnını doyurmuyor, sadece bağırsaklarının bu yeni düzene alışmasını sağlıyoruz. Yediği yemekleri de kakasından bir bir seçebiliriz. Girdiği gibi aynen çıkarlar. 


SEBZE

Bizim doktorumuz sebze ile başlayanlardan. Ben de aynı kafadayım çünkü meyvenin tadını alan sebzeyi yemeyebilir diye düşünüyorum.

Ilk 10 gün, 3 gün kuralına göre kabak, patates ve havuç veriyoruz. Geleneksel yöntem ile besleyeceksek, besinleri çatalla ezerek veriyoruz. Blenderdan geçirmek yasak çünkü ileride taneleri yutmaktan mide problemlerine bir çok soruna yol açabiliyor.

Kabak'ı soyup yıkadıktan sonra çekirdeklerini çıkarıp haşlıyoruz. Çekirdekleri tohum yapısında olduğu için karın ağrısı yapabilir. 2-3 tavla pulu büyüklüğünde kabağı soyduk yıkadık haşladık. Çatalla ezerek halka halka içine biraz zeytinyağı (pH 0,3-0,4 olmalı, çok asidik olmamalı) veriyoruz. Amacımız 1-2 tatlı kaşığı yedirmek. 

Kabak herhangi bir alerji veya pişiğe neden olmadıysa patates ve havuca geçiyoruz. Patates ve havuç kabız yapabilir o nedenle artık bu karışıma yeşillik eklemeliyiz. Ispanak ve pazı da salisilik asit var çok pişik yapıyor, 8. aydan önce vermiyoruz. Semizotu, yeşil fasulye, kerevizin yağrağı ve sapını karışıma ekleyip verebiliriz. Sonra bu yemeklerin içine bir çay kaşığı pirinç ekliyoruz. Pirinç de kabız yapabilir.

3-4 yemek kaşığını 7,5-8 aylıkken yemesini bekliyoruz.

MEYVE

Sebzeyi oturttuktan sonra meyveye geçiyoruz. Zaten yaklaşık ilk 20 gün 3er gün sebzeleri deneyerek geçecek. 7. aya doğru
meyve olarak elma ve armut veriyoruz. Çiğ olarak cam rendeden geçirerek veriyoruz, dokunursa haşlıyoruz veya fırınlıyoruz.

YOĞURT

7. ayda yoğurda başlıyoruz. Ev yoğurdunu babymix ile mayalayabiliriz. Önce test yapıyoruz. Cilt dudak ve damağına değdiriyoruz. 15dk bekliyoruz. Alerjisi varsa kabarır. Maksimum 2 yemek kaşığı vermeliyiz, fazlasını vermemeliyiz (nedenini sormayı unuttum :) )


PEYNİR

Peynir, yoğurttan bir hafta sonra başlanacak, eğer yoğurt dokunmadıysa tabi. 1 yaşına kadar tuz yasak olduğundan tuzsuz, keçi koyun inek peyniri farketmez. Akşamdan suda bekletiyoruz ve ilk gün bir kesme şeker büyüklüğünde verip her gün arttırıyoruz, bir haftanın sonunda bir kibrit kutusu büyüklüğüne gelmeliyiz. 


KAHVALTI

Peynirden bir hafta sonra kahvaltıya başlıyoruz. Nerdeyse 7,5 - 8 aylık olmuş oluyor bebeğimiz. 1 kibrit kutusu peynir, 1 dilim ekmek içi, 1 tatlıkaşığı zeytinyağ, reçel veya pekmez. 


Buğday, yulaf, arpa, çavdar 'ın içinde tahıl proteini gluten var. Bazı doktorlara göre ne kadar erken verirsek, bağışıklık kazanması için o kadar iyi, ama bazı doktorlara göre erken verilmesi ileride çölyak hastalığına neden oluyor. Bu nedenle bizim doktorumuz tarhana, bulgur, irmik, şehriye'ye 8. ayda başlamayı öneriyor.



AY
BESİNLER
8
Kırmızı et, bakliyat, tahıllar
8,5
Yumurta sarısı, tavuk eti
9
Muz
12
Yumurta beyazı
15
Balık, pişmiş domates
24
Bal


Kısaca özetlemek gerekirse, öğlen 12:00 gibi sebzesini verip, 7-10 gün sonra saat 15:00'te meyve başlayabiliriz. Daha sonra 15:00'te yoğurt verip, 16.30da meyve veriyoruz. Kahvaltıya ise uyanınca emmeden önce oturtmalıyız. Doktora göre bebek biraz açken yemeği vermeliyiz. Örneğin emdikten 2-3 saat sonra olabilir. 

Ben BLW yapmak istediğimi söylediğimde Doktor filenin içinde sebzeleri vermeyi önerdi.  Ben bunu yapmadım ama bilgi olarak geçmek istedim. 

Herkese sorunsuz bir yemek deneyimi dilerim :)

14 Temmuz 2016

29. HAFTA | Hafta Hafta Bebek


 

Hafta Hafta Bebek'te genel bilgilerdense Kerem'in ne yaşadığını anlatıyorum. 29. hafta içinde Kerem'in ne yaşadığı ve spesifik olarak neler yaptığı ile ilgili kayda değer bilgiler aşağıdaki şekilde; 

  • Artık tek başına oturabiliyor
  • Hatta hafif arkaya kaykıldıktan sonra kendi başına tekrar dik hale gelebiliyor
  • Oyuncaklarıyla oynuyor
  • Nesneleri iki eliyle tutabiliyor. Elden ele geçirebiliyor. 
  • Bu hafta 3 parmağını kullanarak top tuttu.
  • Bizi daha çok anlıyor gibi gözüküyor
  • Bana gelmek istediğinde uzanıp kollarını iki yana açıyor. 
  • Emerken saçlarını yoluyor. Kolu keyif yapar gibi böyle hep kafasının arkasından geriye doğru sarkık. 
  •  3 saatte bir emiyor ve öğlenleri biraz yemek yiyor. Tadım demek daha doğru. Yuttuğu yemekleri kakasında görebiliyoruz.
  • Acayip kalın bir sesle bağırmayı öğrendi. Baya dillendi çok konuşuyor.
  • Geceleri 2 veya 3 kez kalkıyor. Genelde 20 gibi uyuduktan sonra 22:30, 01:00, 03:30... 06:00'da sabah oluyor. Ve haliyle tok uyanıyor.

11 Temmuz: bugün alaçatı beach resorta gittik ve ilk defa keremi düşürdük. Şezlongtan aşağı düştü. Allahtan bişey olmadı ama göz açıp kapayana kadar gidiyormuş bebekler. Bu da bize ders olsun. 




7 Temmuz 2016 - Bayramın 3. Günü. Keremin amcası ve yengesiyle Dodo Beach'e gittik.


8 Temmuz 2016: Sabahları 6'da uyanınca Kerem'i büyükbabasına teslim edip biz genelde biraz daha uyuyoruz. Sabahları ilk uykusunu büyükbabası ona salıncakta uyutuyor. Harika bir çözüm, 15dk'da uyuyor. Bu da sabah düzeneği
9 Temmuz 2016: Babaannesi ve Kerem







9 Temmuz 2016: Süt bırakabildiğim nadir akşamlardan biri... Efe'yle önce Yıldız Burnu'na gittik, ordan da Ilıca'nın içindeki Cafe Melo'ya... Bizim için adı çok güzel :)


10 Temmuz 2016: Akrabalarımızın getirdiği Aktivite Masa'sını Kerem'le kurarken... ayaklarını yemeyi çok sevdi


10 Temmuz 2016: Yemek sonrası çok kirlenince Kerem'i küvetinde bahçede yıkayıverdik. Hem de oyun gibi oldu.


Banyo sonrası :)


10 Temmuz 2016: Bugün 2 kere yıkanınca ilk defa akşam yıkanmadı ve bu sayede bizimle akşam yemeğine katıldı. Büyükbabasının üstünü batıracak kadar kaka yapınca öğleden sonra ikinci yıkanmasını yapmış


12 Temmuz 2016: Salı Urla'ya gittik. Kerem'i de aldık ve inanılmaz bir gündü. Hiç sesini çıkarmadan 2 kere sızdı arabada


Yengeç Restaurant'ta yemek yerken, emmek dışında hep pusetinde oturdu.


Urla hatırası başka foto çekmemişiz malesef


13 Temmuz 2016: Yine ilk uykusunu salıncakta alırken


Veee uyku sonrası bir güzellik