dropdown

15 Mayıs 2016

Bebek Oto Koltuğu Seçimi | Hangi Oto Koltuğunu almalı?


Oto koltuğu seçimi bence açık ara ebeveynlerin araştırırken en fazla mesai harcadığı konudur. Haftalar süren internet araştırması ve Joker ile E-bebek’e 10 kere gidip, koltuklara Kerem’i oturttuktan sonra çok şükür kararımızı verdik. 

Öncelikle ben kendimi, ADAC oto koltuğu test sonuçlarına göre, belli markalarla sınırlandırdım; BeSafe, Römer, Cybex ve Maxi Cosi benim baktığım markalardı.

Aşağıda önce oto koltuğu seçerken kullanacağınız bazı kriterleri anlatmaya çalıştım. Daha sonra da kendi incelediğim koltukları yazdım. Umarım bu yazı sizlerin de işine yarar. 






Oto Koltukları Gruplandırması (Gr)
Bu oto koltukları gruplara ayrılmış durumda. Oto koltuklarının isimlerinde Grup’un kısaltması olan Gr ibaresini çeşitli şekillerde görebilirsiniz Gr0+, Gr1..gibi. Aşağıda hem ana grupları, hem de kombine grupları görebilirsiniz. Piyasada en çok Gr0+, Gr0+/1, Gr123 ve Gr23 bulunmakta.
Gr0+
0 – 13 kg
Gr0+/1
0 – 18 kg
Gr1
9 – 18 kg (9 ay – 4 yaş)
Gr2
15 – 25 kg
Gr3
22 – 36 kg
Gr123
9 – 36 kg
Gr23
15 – 36 kg

Öncelikle şimdiki aklım olsaydı, kesinlikle pusete de takılabilen Gr0+ oto koltuğu veya nam-ı diğer ana kucağı yerine, direkt yeni doğanlara uygun Gr0+/1 grubundan bir oto koltuğu alırdım. Kerem ana kucağını hiç sevmediği ve bir türlü ağlamadan durmadığı için 0-18kg arası modellerde daha rahat edebileceğini düşünüyorum ama tabiki artık çok geç. Çocuk 8kg oldu bile, o nedenle şu anda 0-18kg grubundan almak bana mantıksız geldi.

Öne Yönelimli / Arkaya Yönelimli / 3600 Dönebilen
Koltuklar arkaya bakan, öne bakan, ve hem öne hem arkaya bakan şeklinde olabilir. Hem öne hem arkaya bakanlar arasında da bazı modeller, sök tak yapmadan koltuğu 360 derece döndürerek geçişe izin vermekte.

Güvenlik Standarları (ECE R44, i-Size ECE 129)
Oto koltuğunu seçerken yukarıda bahsi geçen uluslararası standartlardan en az birini sağlaması güvenlik açısından önemli. ECE R44 Avrupa Güvenlik Standardıdır ve koltukların üzerinde turuncu bir etiket ile gösterilir. i-Size ise ECE R44 ile beraber geçerli olan yeni bir düzenlemedir. i-Size’a göre bebekler 15 aya kadar arabayla seyahat ederken arkaya bakarak oturmalı, koltuk mutlaka isofix’li olmalı ve koltuk yan darbe testlerine girmiş olmalıdır. 

Isofix Nedir? Isofix mi, Kemerli bağlantı mı?
Isofix, arka koltukta ellerinizi koltuğun sırt kısmı ile oturduğunuz yerin birleşim yerinde, araya soktuğunuzda elinize gelen metal halkalardır. Yaklaşık 2005 yılı itibari ile üretilen bütün arabalarda standart olarak bulunuyor. Isofix’li oto koltuğu aldığınızda koltuğun bazasındaki mandallar bu iki metal halkaya kilitleniyor, böylece oto koltuğu tamamen arabanın şasesine bağlanmış oluyor. 

Isofix olmayan koltuklar ise, arabanın emniyet kemeri ile arka koltuğa monte ediliyor. Oto koltuğu üreticilerinin beyanı ve ADAC test sonuçlarına göre doğru bağlandığı takdirde emniyet kemerinin de isofix kadar güvenli olduğu ileri sürülüyor. Burdaki tek olay, isofix bir “klik” sesiyle oturduğu için doğru bağlantıyı anlamak çok kolay. Kemerli bağlantıda ise iyice koltuğu sarsıp iyi bağlanıp bağlanmadığına bakmak lazım.

Isofix’li modeller, kemerli modellere göre oldukça ağır. Eğer 2 arabanız varsa ve koltuğu habire arabadan arabaya taşıyacaksanız, hangisinin sizin için önemli olduğuna bir bakın derim.

Aracınızda Isofix olup olmadığına Besafe’in burdaki linkinden bakabilirsiniz

Hangi Markalara Baktım? Ben Hangi Oto Koltuğunu Aldım?

BeSafe
Hemen merakınızı gideriyorum... Ben BeSafe İzi Comfort X3 Isofix 9-18 kg mavi renkli bir oto koltuğu satın aldım.
18 Nisan 2016 - 15 Mayıs 2016 - BeSafe İzi Comfort X3 Isofix


Peki Neden?

  • Bu koltuğun beni en cezbeden yanı, yatışının diğer koltuklara göre daha çok olmasıydı. Çünkü Kerem şu an 4,5 aylık, 7,5kg. Yani koltuğu kullanmak için erken. Ama yatış pozisyonunda kullanabiliyorum (doktorumdan da izin aldım). 
  • Aynı zamanda yatış kademesinde koltuğun yükselmesi. Böylece Kerem camdan dışarıyı görerek ilgisini dağıtabilir ve belki arabada artık ağlamaz. 
  • Ayrıca öne bakıyor. Kerem arkaya bakarken hep ağladığı için, ya araba tutuyor,veya arkaya bakmaktan hoşlanmıyor. O nedenle ben arkaya bakan modellere hiç yönelmedim. İlla arkaya bakmasını istersem, tekrar ana kucağını takabilirim zaten. 
  • İlla isofix olmalı diye bir takıntım yoktu, ama bu modelin isofix'li olanı ADAC testlerine girmiş ve 2011 yılında geçmiş. Kemerli modelin ise hiçbir test sonucu yok. O yüzden güven vermedi ve ben de çok ağır olmasına rağmen isofix'lisini aldım.

 BeSafe'in izi Combi'si ben geriye dönük kullanmak istemediğimden ve çok daha pahalı olduğundan bana uymadı.

Britax Römer
Eğer Kerem biraz daha büyük olsaydı kesinlikle Römer Trifix alırdım. Ama malesef şu an içinde kayboluyor ve bu nedenle şu an bu koltuğu kullanması hiç güvenli değil. O yüzden almadım. Bebeğiniz biraz daha büyükse kesinlikle Trifix! Hem Top-tether'ı var, hem içi geniş, hem test sonuçları iyi... daha ne olsun :)

18 Nisan 2016 - Britax Römer Trifix


Maxi Cosi
Bence Pearl'ler çok güzel ama yine Kerem içlerinde çok küçük kaldı. Axiss Fix ise nerdeyse Gr0+ grubu gibi, fazla küçük geldi, ve alçak. Benim biraz yüksek, Kerem'in şu anda dışarıyı görebileceği bir koltuğa ihtiyacım var. Tobi, kemerli olmasına rağmen ADAC testlerinden çok iyi sonuç almış. Ama malesef onun da içinde Kerem düzgün duramadı. Yatışı da BeSafe kadar iyi gözükmedi gözüme, o yüzden almadım. Yoksa hepsini çok beğendim.

 
18 Nisan 2016 - Maxi Cosi Pearl ve Axiss Fix


Cybex
Ben ana kucağında Aton 2 kullanıyorum. Kerem bu anakucağında hep ağladığı için Cybex'e ordan bir tepkim var. Ayrıca Sirona'lar çarpışma testlerine önlerindeki o koca yastıkla girmiş. O yastığı görmek benim bile içime bir sıkıntı yaratıyor, sıcak yaz günlerinde çocuğu düşünemiyorum. 
Sirona M'e de baktık, onun da ne yatışı ne yüksekliği hoşuma gitti, ayrıca oldukça da pahalı. O nedenle Cybex'i eledim. Ama test sonuçları çok iyi.


Marka
Model
Grup
Yönelim
ADAC
Isofix/Kemer
Yatış kademe
Besafe
izi Combi X4
Gr0+/1
Ön / Arka
Teste girmemiş
Arkaya Isofix, Öne kemerli
3
izi Modular i-Size
Gr0+/1
Ön / Arka
Teste girmemiş
Isofix

izi Comfort X3 Isofix
Gr1
Öne
2011, GUT (+)
Isofix
4
izi Comfort X3
Gr1
Öne
Teste girmemiş
Kemer
4
Maxi Cosi
Pearl
Gr1
Öne
2010, GUT (+)
İsofix
5
2-Way Pearl
Gr1
Ön / Arka
2015, GUT (+)
İsofix
5
Axiss Fix
Gr1
3600
2015, GUT (+)
İsofix + Top tether
4
Tobi
Gr1
Öne
2015, GUT (+)
Kemer
5
Britax Römer
Dualfix
Gr0+/1
3600
2014, Geçememiş
Isofix
2
Trifix
Gr1
Öne
2012, GUT (+)
Isofix + Top tether
4
Kıng II ATS
Gr1
Öne

2015, GUT (+)
Kemer
4
Kıng II LS
Gr1
Öne

2015, GUT (+)
Kemer
4
Cybex
Sirona
Gr0+/1
3600
2013, GUT (+)
Isofix
5





 

7 yorum:

  1. Beyza Hanım merhaba, oturuyor mu koltuğunda kuzunuz? Ben de aynı dertten muzdaribim ve aynı 3 model arasında kaldım. Karar veremiyorum
    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MErhaba Elif Hanım, evet 5 aylıktan beri oturuyor ve bütün ağlamaları kesildi. Koltuk baya yüksek, o nedenle dışarıyı çok rahat görüyor. 4 kademe de yatışı var. baya ana kucağı gibi oluyor. KErem şu an 1,5 yaşında hala severek kullanıyoruz ama sanki biraz daha büyüyünce koltuğa sığamayacak, yani dedikleri gibi 4 yaşına kadar kullanamayacak bence ama görücez bakalım.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim, umut oldu bana :) gidip deneyeceğim. Sevgilerimle

      Sil
  2. Besafe'in comfort modeli güvenli bir seçim olmamış. Besafe izi kid x2 i size modelidir en güvenlisi. Nedeni, ayni koltuğun arkaya yönelimli olması. Besafe kendi sitesinde durumu şöyle açıklıyor. "Çocuk 4 yaşa hatta daha da üzeri gidebildiği yaşa kadar arkaya dönük oturtulmalı. Öne yönelimli koltukları yalnızca dış pazardan talep geldiği için üretiyoruz." Besafe de olsa öne yönelimli koltuklar boyun omurilik yaralanmalarını önleyemiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emel hanım, çok doğru söylediniz. Arkaya bakarak oturmaları en iyisi. Bizim durumumuzda malesef bebeğimiz o şekilde gitmeyi reddetti. Hep ciyak ciyak ağladı ve bir yerden bir yere gitmek nasip olmadı. O nedenle öne bakan modeli almak zorunda kaldık. Fakat çok memnun kaldık çünkü 4 kademe yatışı olduğundan nedeyse yatıyor gibiydi içinde, artık büyüdü tabi, dışarıyı görerek gidiyor.

      Sil
    2. Beyza hanim merhaba, biz de besafe aldik ama kararsiziz, buyudukce arabanin tavanina degecek veya on koltuga degecek korkumuz var, arabamiz audi a3, sizin araba ne veya boyle sorun yasadinizmi?

      Sil
    3. Merhaba Merve Hanım. Bizim araba Volkswagen Jetta ve Citroen C4. İki araba arasında taşıyoruz koltuğu. ayakları tabiki ön koltuğa değmeye başlıyor. Sanırım hangi koltuk olsa değer çünkü boyları uzuyor ama eğer koltuğun kafa kısmı tavana değmiyorsa çocuğunuzun da kafası değmez. Zaten bu koltuklar çocuk 105 cm olana kadar veya 18kg'yu geçene kadar kullanılıyor, hangisi önce olursa. Muhtemelen boyları daha önce uzayacak. Kerem şu an 2 yaş 3 aylık. Koltuğunu hala severek kullanıyor ama bana da boy olarak değil de, popo kısmından darlaşıyor mu gibi geliyor. O nedenle 23 Nisan indirimlerinde 15-36kg segmentinde başka bir koltuk alacağım sanırım bulunsun diye. 3 yaşına kadar anca kullanırız gibi geliyor, satıcıların sattığı gibi 4 yaşa kadar kullanılmaz bu koltuk. Ama şimdiden çok büyük bir koltuk alırsanız da bu sefer çocuk içinde yüzebilir. O yüzden galiba 2 senede bir koltuk almak zorunda kalacağız.

      Sil