dropdown

22 Mart 2017

BEBEK 15 AYLIK OLDU | 15. AY ÖZETİ


Kerem artık 15 aylık, 81 cm ve 10,750 gr

Bebekler 1 yaşından sonra artık bebek değil çocuk olarak adlandırılıyorlar. Yani oğluşum artık bir bebek değil ama benim için hep bebek olarak kalacak sanırım.

Doktorumuzun bildirdiğine göre yaşını doldurduktan sonra çocukların her ay 200gr alması ve boylarının da her ay 1 cm uzaması beklenirmiş. Kerem tam ortalamada giderek 700 gr almış ve boyu da 3 cm uzamış bu geçtiğimiz 3 ay içerisinde.

Kerem 1 yaşına 4 dişi ile girmişti, 15 aylık olduğu şu günlerde (20 Mart 2017) 7 dişi var. 7. dişi 1 Mart’ta ben iş için Yunanistan’a gittiğimde çıkardı. 

Son 3 aydır her Pazar, sabah Kerem kahvaltısını ettikten sonra sokağa çıkıyoruz. Ya Polonez’de kahvaltı ediyoruz, veya bir kahve içiyoruz ve Kerem de biz yürürken pusetinde uyuyor. Hafta sonları çok uzun bir zamandan beri bazen tek uyku yapıyor bazen 2 uyku. Daha çok akışına bırakıyoruz diyebilirim. Geçtiğimiz aylar için yazı yazamamıştım ama son 3 ayı aşağıda özetlemeye çalıştım.

13. AY (Ocak 2017):
Kerem yaşını doldurduktan 1 hafta sonra, tam yılbaşı öncesi yürüdü. Yılbaşı zamanı ya yorulduğundan veya kendiliğinden uykuları baya düzeldi ve geceleri deliksiz uyumaya başladı. Ta ki 15 Ocak’ta grip olana kadar. Influenza maceramızı buradan okuyabilirsiniz. Allahtan 1 haftada geçti gitti, ucuz atlattık. Bu ay artık iyice yürümeye başladığı için ayakkabı alma zamanı geldi diyerek ilk ayakkabısını 21 Ocak’ta denettirdik ama hep ağladığı için denemelerimiz yarım kaldı. O nedenle internetten almaya karar verdim. Stride Rite marka 2 farklı numara ayakkabı sipariş ettim, 21 ve 21,5 ama ikisi de küçük geldi, ve Kerem o ayakkabıları her giydirmeye çalıştığımızda ağladı.
Bu ay 13 Ocak’ta sağ üstten 2. dişi çıktı, sol da geliyor. 

14. AY (Şubat 2017)
Bu ay bizim için emzirmeyi kestiğimiz ay olması münasebetiyle çok önemliydi. Yaklaşık 13,5 aylık olduğunda, 6 Şubat günü ilk defa Kerem’i emzirmedim. Zaten çok uzun zamandır sadece günde bir kere, gece uyumadan önce emziriyordum. Sütüm de iyice azalmıştı, ay sonunda da iş için 1 hafta evde olmayacaktım, o nedenle bir anda hem anne yok hem meme yok olmasın diye kontrollü olarak emzirmeyi bırakmaya karar verdim. Kerem zaten pek memeci bir tip olmadığından, çok şükür hiç zorlanmadı, hiç meme diye diretmedi, zaten “meme” kelimesini hiç söylemiyordu, ne yakama yapıştı ne ağladı. Sütünü içti ama süt uyumasına yetmedi tabi, eskiden 5dakikada uyurdu, memeyi kesince uyuma süresi biraz uzadı o kadar. Yatakta pış pış, kol kaşıma, saç okşama, şarkı türkü derken bir şekilde uyudu.

Bu arada gripten sonra zaten huyu değişmişti ve 26 Ocak’tan beri geceleri çok sık uyanmaya başlamıştı. İlk uykuya yatışta problem yok ama sonrasında geceleri uyanmayan çocuk, uyanıp 2 saat uyumamaya, kucaktan inmemeye başladı. Son zamanlardaki uyku özetimizi buradan okuyabilirsiniz.

Emzirmeyi bıraktığımın haftasına da 9 Şubat’ta kakası biraz yumuşadı, hafif ishal gibi oldu. İlerleyen günlerde kaka yapışık bir hal aldı ve sonra iyice ishale dönüp beline kadar yaparak uyanmaya başladı ağlayarak. Rengi sarıya döndü. Bu ishal süreci yaklaşık 3 hafta devam etti. Önce bir şişe Biogaia bitirdi. Baktık işe yaramadı, 21 Şubat’ta kaka tahlili yaptırdık. Temiz çıktı ama ishal bir türlü bitmiyordu. En son 24 Şubat’ta Reflor içmeye başladı ve 10 gün içtikten sonra sonunda düzeldi. Tabiki sıkı bir diyete de soktuk Kerem’i. Pirinç ve patatesten başka doğru düzgün bir şey yemedi.  Tabi ki bu süreçte, gece uykusu diye bir şey de kalmadı.

27 Ocak’ta New balance ayakkabıları geldi. Sonunda ayağına uyan bir ayakkabı bulduk. Carters’tan  da alışveriş yaptım indirimlerden, 2 yaş tulumu tam oluyor nerdeyse. Bir de ilk defa bu ay Göztepe Parkı’na gitmeye başladık. Kerem çok sevdi, ipini koparmış gibi koştu durdu hep.

15. AY (Mart 2017)
28 Şubat’ta sağ alttan 2. dişi çıktı. Ve dişle beraber ishal de bitince, uykuları tekrar düzene girmeye başladı ve gece deliksiz uyumaları geri döndü çok şükür. Bu ay bilinçli olarak ona bazı günler, hafta içi, tek uyku yaptırdık. Yavaş bir geçiş dönemi yaşıyoruz, bazen tek bazen çift. Çift uyku yaptığı zamanlarda haliyle gece yatma saati de ileriye kaydı. Bazı geceler 21:30’da uyumuş oluyordu.
14 Mart’ta ilk defa evde kapıları açmaya başladı. Sokak kapısı dahil, banyo, mutfak… Artık önündeki hiçbir kapı engel değil. Vee 21 Mart itibariyle artık koltuğa tek başına tırmanabiliyor. Bunlar dışında ilk tam ne zaman yaptığını hatırlayamasam da bu ay içinde öpücük gönderip el sallamaya başladı, Baba diyemese de Aba demeye ve banyoda çok daha uzun vakit geçirip suda oynamaya başladı. Eskiden “banyomuz bittii, hadi kalk” dediğimde kalkardı, şimdi sudan çıkaramıyorum, asla kalkmıyor. 

Bu ay yoğun bir şekilde sitedeki parka gitmeye ve top sahasında top oynamaya başladı. Ayrıca nerdeyse her akşam muhallebi yedi. Bu ay sarılmayı öğrendi, ve hadi sarılalım dediğimde gelip sarılıyor. Hala işaret parmağı ile göstermeyi çok iyi yapamasa da, her dediğimizi anlıyor, ve komutlarımızın çoğunu yerine getiriyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder